Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Κανάλια Καρδίτσας (εντυπώσεις από μια σύντομη επίσκεψη) του Χάρη Κανάκη.

Κανάλια Καρδίτσας 

Γενική αποψη του χωριού


Στις αρχές Αυγούστου 2013 είχα την τύχη να βρεθώ στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Η επίσκεψη σε αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω ένα πανέμορφο χωριό σε μια βουνοπλαγιά των Αγράφων.
 
Η θέα από το σπίτι της οικογένειας Ρίζου, την παλαιότερη οικογένεια του χωριού. Στο βάθος η Καρδίτσα.

Τα Κανάλια ανήκουν στο Δήμο Ιθώμης. Βρίσκονται σε απόσταση 14 χλμ. από την Καρδίτσα και σε υψόμετρο 350μ. με θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο.
Το όνομα του χωριού οφείλεται, σύμφωνα με την παράδοση, στα κανάλια που έφερναν το νερό από τις πηγές στη Μονή Λυκουσάδας. Στο χωριό σώζονται αρκετά δείγματα παραδοσιακής-ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής.
Χαρακτηριστικό σπίτι των Καναλιών

Τα Κανάλια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του λογοτέχνη Σκάρου Ζήση και του λαογράφου Κίτσου Μακρή ο οποίος επιμελήθηκε και το λαογραφικό μουσείο που  υπάρχει στο χωριό από το 1979. Aπό το 1947 στο χωριό υπάρχει Πνευματικό Κέντρο με αίθουσα εκδηλώσεων και Βιβλιοθήκη.

 Η γραφική ατμόσφαιρα και οι πολλές ομορφιές του χωριού μαγεύουν κάθε επισκέπτη.
Φεύγοντας μαγεμένοι από τούτη την ανεπιτήδευτη ομορφιά, υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας πως σύντομα θα επιστρέψουμε. Θα περπατήσουμε πάλι στα γραφικά σοκάκια του χωριού θα γευτούμε την υπέροχη κουζίνα του φημισμένου εστιατορίου "Καναλίων Γεύσεις"και θα δροσιστούμε στα κρυστάλλινα νερά των πηγών της κεντρικής πλατείας με τα αιωνόβια πλατάνια.
Το εστιατόριο "Καναλίων Γεύσεις" στη κεντρική πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...