Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

"Απόστολοι και όχι πραματευτάδες." Σκέψεις με αφετηρία τον Πολιτισμό στην πόλη της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας (του Χάρη Κανάκη, Συνθέτη-Πιανίστα)





      Ζούμε σε μια υπέροχη πόλη, λουσμένη από φως και ιστορικές μνήμες, με τα προσφυγικά να μας θυμίζουν από που ήρθαμε και τις φιλόξενες πλατείες να μας αγκαλιάζουν. Μια πόλη πού αποτέλεσε πάντοτε πόλο έλξης νέων ιδεών, έχει αναδείξει μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της Τέχνης και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καλλιτέχνες που την έχουν επιλέξει ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
     Θεωρώντας ως δεδομένο το αξίωμα πως όσοι θέτουν την υποψηφιότητά τους στην κρίση των πολιτών οδηγούνται από την ανάγκη τους να προσφέρουν στην πρόοδο, θέτω στο τραπέζι του προβληματισμού το ζήτημα του Πολιτισμού στην πόλη. Η υπόθεση του Πολιτισμού μπορεί και πρέπει να είναι υπόθεση που θα μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους, μια και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Η θεσμοθέτηση δρώμενων με αφετηρία τη μουσική, το θέατρο, το χορό κλπ, πρέπει να στηριχτεί από όλους και όχι ο ένας να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του άλλου μόνο επειδή βρίσκεται σε διαφορετική παράταξη! Τα Πνευματικά μας Κέντρα να ξαναγίνουν κυψέλες νέων καλλιτεχνών και οραμάτων και να ξεφύγουμε με μεγάλο διασκελισμό από το κιτς και την υποκουλτούρα. Ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει την Φιλαρμονική που του αξίζει και όχι μπάντα για παρελάσεις. Οι εκδηλώσεις συλλόγων  της πόλης είναι εξίσου πολύ σημαντικές με τις όποιες δραστηριότητες του Π.Π.Ι.Ε.Δ. όποιος και αν είναι ο εμπνευστής τους και πρέπει να στηρίζονται από όλους με ζήλο. Ο «τύπος», ηλεκτρονικός και έντυπος έχει την δική του ευθύνη σ’ αυτή την προσπάθεια. Τα βλέμματα όλων μας πρέπει να στραφούν άμεσα στην πολιτιστική αναγέννηση στην αναβάθμιση και στην ποιότητα ζωής που προέρχεται από αυτήν. Τα δείγματα πολιτισμού είναι εξίσου σημαντικά είτε μιλάμε για την οργάνωση Φεστιβάλ Χορωδιών με συμμετοχή χορωδιών από όλη την Ελλάδα (ακόμα και από το εξωτερικό), είτε για διαγωνισμό Θεατρικών Ομάδων, είτε για το αυτονόητο ζήτημα της καθαριότητας, έτσι που οι πολίτες να αισθάνονται δικαιωμένοι για τις επιλογές τους και όχι προδομένοι και εξαπατημένοι. Ο Δήμος δεν υπάρχει μόνο για να μαζεύει τα σκουπίδια και να εκδίδει πιστοποιητικά. Ο Δήμος είναι πριν από όλους αυτός που θα εκπολιτίσει και θα δείξει το δρόμο στους δημότες. Πολιτισμός είναι όλα! Από τον οδηγό που δεν παρκάρει πάνω στην διάβαση των Α.μ.Ε.Α. και τον άστεγο που μαζεύει τα χαρτάκια που πετούν οι περαστικοί, μέχρι τον Δήμαρχο που δείχνει με το παράδειγμά του ότι έχει όραμα, στηρίζει και συμμετέχει, ενώ ταυτόχρονα τολμάει να οργανώσει και να λειτουργήσει ως καταλύτης σύνθεσης.
     Έχουν όλοι οι παραπάνω ευθύνη. Αθώος και αμέτοχος δεν είναι πια κανείς. Ας γίνουμε όλοι απόστολοι μιας ιδέας και όχι πραματευτάδες. Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς  μέσα από ένα περιβάλλον κρίσεων και αντιθέσεων, ο πολιτισμός είναι ο μόνος τρόπος να μην χάσουμε τελείως τον εαυτό μας, ο μόνος τρόπος να γίνουμε καλύτεροι και να εξελιχθούμε.  Η ομορφιά είναι εκεί έξω και μας περιμένει.

Χ.Κ.    17-3-14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...