Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Για τη σημασία και το ρόλο της μουσικής αγωγής στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία (της Ελίνας Χαιρικάκη)





Στη μουσική εκπαίδευση του παιδιού αυτής της ηλικίας ο κύριος σκοπός μας δεν είναι τόσο να κάνουμε τα παιδιά μας μουσικούς, όσο να τα διαπλάσουμε σαν άτομα και σαν χαρακτήρες με την ευεργητική επίδραση της μουσικής. Όλοι οι άνθρωποι νιώθουν ευχαρίστηση με τη μουσική.  Έτσι μπορουμε να καταλάβουμε πόσο ευτυχισμένο νιώθει ένα παιδί όταν μπορεί να εκφρασθεί και να δημιουργήσει μέσα από τη μουσική, να καταννοήσει τη μουσική μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένες για την ηλικία του μουσικές δραστηριότητες.
Η μουσική αγωγή προσφέρει πολλαπλά οφέλη: βοηθά το παιδί να καταννοήσει τον κόσμο γύρω του, αφού η μουσική αποτελεί σημαντικό κομμάτι του. Όλοι μπορούν (και πρέπει!) να γνωρίζουν μουσική. Από τη νηπιακή ηλικία μάλιστα το παιδί έχει τη δυνατότητα, μέσα από το κατάλληλο πρόγραμμα μουσικής αγωγής, να καταννοήσει ακόμα περισσότερο τη γλώσσα της μουσικής μέσα από τη μουσική γραφή και ανάγνωση.
Μέσα από ένα πλήθος μουσικών ακροάσεων, μουσικοκινητικών παιχνιδιών μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί στην καλλιέργεια της ακουστικής αντίληψης και μνήμης, στοιχείο σημαντικό για την διανοητική  και ψυχική του ανάπτυξη. Με το τραγούδι το παιδί αναπτύσσει τις λεκτικές του ικανότητες και το λεξιλόγιό του. Με τα μουσικοκινητικά παιχνίδια γνωρίζει τις κινήσεις του σώματός του. Εκφράζεται, αποκτά αυτοπεποίθηση. Φέρνοντας σε επαφή το παιδί από μικρή ηλικία με τη μουσική (την παραδοσιακή μουσική, την κλασική, τα παραδοσιακά παιδικά τραγούδια, τη μουσική άλλων πολιτισμών), τα βοηθάμε να αποκτούν μεγάλο εύρος ερεθισμάτων και να βάζουν τις βάσεις για να αποκτούν κριτήριο στη ζωή τους. 

Ελίνα Χαιρικάκη (Εκπαιδευτικός-Μουσικοπαιδαγωγός) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...