Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ευαγγελία Κανάκη (πιανίστα-καθηγήτρια πιάνου) 1931-2012


Η Ευαγγελία Κανάκη γεννήθηκε το 1931 στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο σε μικρή ηλικία με τον Κωνσταντίνο Βαφειάδη. Τελείωσε το Αρσάκειο Πατρών ενώ αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με το βαθμό ''Άριστα Παμψηφεί" από την τάξη πιάνου της Τασίας Κοτσιρίδου.
Παρακολούθησε ανώτερα θεωρητικά με τους καθηγητές Μάριο Βάρβογλη, Αντίοχο Ευαγγελάτο και Δημήτριο Σινούρη.
Έχει παίξει σε αρκετές συναυλίες είτε ως solist είτε συνοδεύοντας στο πιάνο κλασσικό τραγούδι, ενώ έχει δώσει σειρά ρεσιτάλ για εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Πατρών.
Παρακολούθησε το διεθνές σεμινάριο πιάνου των καθηγητών Ganev στην Αθήνα όπως και πολλά άλλα Μουσικοπαιδαγωγικά Σεμινάρια. Συνεργάστηκε επί είκοσι χρόνια ως πιανίστα στις σχολές Μπαλέτου της Ελευθερίας Μίληση, στο Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλού Μάνου, Ανδρέα Πέρρη και Λεωνίδα ντε Πιαν.
Δίδαξε πιάνο από το 1953. Καθηγήτρια επί σειρά ετών στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Ν. Φιλαδέλφειας) και στο Μουσικό Σύνδεσμο Αθηνών, μεγάλος αριθμός μαθητών της διέπρεψε στο χώρο της μουσικής. Συνταξιοδοτήθηκε το 2000 ενώ στις 22 Απριλίου του 2002 της απονεμήθηκε το Βραβείο "ΑΤΤΑΛΟΣ Ο ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΣ" από το Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας για την εικοσαετή θητεία της ως καθηγήτριας στο τμήμα Πιάνου του Πνευματικού Κέντρου Ν. Φιλαδέλφειας.
Έφυγε από κοντά μας, το 2012 σε ηλικία 81 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...