Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Μεγάλη διάκριση του συνεργάτη μου κιθαρίστα ΣΠΥΡΟΥ ΣΑΓΙΑ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θεσσαλονίκης.


Ο καλό φίλος και συνεργάτης μου ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΓΙΑΣ είναι ο νικητής (2018) του διαγωνισμού μεταγραφής – διασκευής στο 5ο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Θεσσαλονίκης, μεταγράφοντας για κιθάρα 5 από τα 8 λυρικά κομμάτια op. 12 του Edvard Grieg.
Του αξίζουν συγχαρητήρια για την επιμονή, υπομονή και προσήλωση στους στόχους που βάζει και υλοποιεί με υποδειγματική μεθοδικότητα και εργατικότητα!
Προσωπικά γνωρίζω τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει από την συνεργασία μας εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, μια και είναι ο άνθρωπος που μου αντιγράφει τα έργα σε ηλεκτρονική μορφή, ανταποκρινόμενος με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη σημασία που δίνω στην τελική παρουσίαση των έργων μου, (μια και πολλά από αυτά αποστέλλονται και εκτελούνται από καταξιωμένους καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό), μια εργασία ιδιαίτερα δύσκολη που απαιτεί μεγάλη προσοχή, τυπικότητα αλλά και λεπτή γνώση, ενώ έχει μεταγράψει για κιθάρα, με μεγάλη επιτυχία, αρκετά έργα μου.
Συγχαρητήρια Σπύρο και πάντα επιτυχίες!

Χάρης Κανάκης


Τhessaloniki International Guitar Festival
Competitions Results
Composition Competition
Final Results
Winner
Ioannis Zorpidis:SHOUT IN A WHISPERING DAWN
Transcription Competition
Sriridon Sagias:EDWARD GRIEG:5 LIRIC PIECES OP.12
Guitar Competition
Category A
Final Results
3nd Prize
- Lemonis Alexandros
Certificate of Merit
- Papastathopoulou Zoi
Category B
Final Results
1st Prize
- Stankovic Damjian
2nd Prize
- Yuzanin Alexander
3rd Prize
- Katsikis Athanasios
Category C
Final Results
3rd Prize
- Szalaty Bianka
Certificate of Merit
- Mehovic Ahsen



Βιογραφικό σημείωμα Σπύρου Σαγιά

 Ο Σπύρος Σαγιάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986), πήρε δίπλωμα κλασικής κιθάρας (1997) από το ωδείο «Ορφείο Αθηνών» με καθηγητή τον σολίστ Γιάννη Ηλιόπουλο και πτυχίο μονωδίας (2001) από τη Μουσική Σχολή Κ. Μπεχράκη με καθηγητή τον σολίστ της ΕΛΣ τενόρο Θάνο Πετράκη. Παρακολούθησε σεμινάρια κιθάρας με τον συνθέτη και κιθαριστή Nikita Koshkin (1996) και τον Γιάννη Ηλιόπουλο (2001) και μαθήματα θεωρητικών με τον συνθέτη και ακορντεονίστα Χρήστο Ζερμπίνο (2005).

Οργάνωσε και συμμετείχε (1999) σε συναυλία στο ωδείο «Ορφείο Αθηνών» με στόχο την προβολή του συνθετικού έργου του μεγάλου δεξιοτέχνη και δάσκαλου κιθάρας του 19ου αιώνα Mauro Giuliani.

Συμμετείχε (1991) στην ηχογράφηση των τραγουδιών για τις θεατρικές παραστάσεις του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά «Η χώρα χωρίς γάτες», που μελοποίησε η τραγουδίστρια και πιανίστα Τατιάνα Μανωλίδου, και τραγούδησε (2002) τον ρόλο του Καραγκιόζη στις παραστάσεις της «οπερέτας» «Καραγκιόζης ο Σαντορινιός» του συνθέτη Κώστα Κοσμά.

Ο Σπύρος Σαγιάς επιδίδεται στις μεταγραφές – διασκευές για κλασική κιθάρα. Μεταξύ άλλων έχει διασκευάσει για σόλο κιθάρα τα έργα «Lily of heaven» και «Sonatina No. 1» (2ο μέρος), του συνθέτη και πιανίστα Χάρη Κανάκη, με τον οποίο συνεργάζεται ως copyist (δακτυλογράφος μουσικού κειμένου). Επίσης έχει διασκευάσει ολόκληρη τη «Sonatina No. 1» του Χάρη Κανάκη για φλάουτο, κιθάρα και βιολοντσέλο. Ήταν ο νικητής (2018) του διαγωνισμού μεταγραφής – διασκευής στο 5ο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Θεσσαλονίκης, μεταγράφοντας για κιθάρα 5 από τα 8 λυρικά κομμάτια op. 12 του Edvard Grieg. Η μέχρι τώρα πιο σημαντική μεταγραφή του για κιθάρα είναι το διάσημο κοντσέρτο για βιολί του Jean Sibelius.

Το 2017 ολοκλήρωσε και δημοσίευσε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Tar» άρθρο του με τίτλο: «Επέκταση της ιδέας χορδίσματος δεκάχορδης κιθάρας του Narciso Yepes σε κιθαριστικά ντούο με εξάχορδες κιθάρες». ( http://www.tar.gr/content/content/files/YEPES-Spyros_Sagias-Tar.pdf )

Για μεγάλο χρονικό διάστημα εργάστηκε σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης  ως καθηγητής Φυσικής (1990 – 2004) και σε περιοδικά του χώρου των οπτικοακουστικών συσκευών («Ήχος Εικόνα», «Ψηφιακά Δορυφορικά Νέα», «Digital TV info»), ως αρθρογράφος πάνω σε τεχνικά θέματα (2001 – 2012).

Από το 2002 εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης, όπου ανεβάζει κάθε χρόνο σχολικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ ασχολείται και με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Είναι μέλος του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος την τριετία 6/2013 – 6/2016. 


Σπύρος Σαγιάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σώμερσετ Μωμ, «Διακοπές στο Παρίσι» βιβλιοπαρουσίαση.

Εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία που προτείνω στους βιβλιόφιλους. Στο «Διακοπές στο Παρίσι», ο Μωμ παρακολουθεί τον νεαρό ήρωά του καθώς έρχε...